Tips Memilih Bentuk Rumah Yang Cantik dan Selesa | D'MARAS Development

Tips Memilih Bentuk Rumah Yang Cantik dan Selesa

Tips memilih rumah – Rumah merupakan suatu tempat yang sangat selesa untuk disinggahi, tempat berkumpul serta menjadi ruang peribadi bagi setiap penghuninya. Saat ini rumah semakin tampil dengan pelbagai konsep yang menarik.

Rumah mampu milik tidak semestinya menjadikannya tempat yang kurang ruang atau boleh dipandang remeh. Untuk mendapatkan reka bentuk rumah yang tepat, tips diperlukan untuk memilih reka bentuk rumah, idea-idea yang betul, kreativiti, penggunaan tanah yang maksimum dan memerlukan anggaran kos yang mencukupi.

Apabila memilih reka bentuk rumah, ia mesti mempunyai rancangan yang tepat untuk memohon, jika tidak tentu tanah yang digunakan tidak akan maksimum. Oleh itu, sebelum membuat reka bentuk rumah , mula-mula tentukan bagaimana rumah yang diigini dan berapa banyak tanah yang diperlukan.

Tips Memilih Bentuk Rumah Yang Modern Dan Mewah

Secara umum, rumah mampu milik sentiasa dibina di atas tanah yang tidak terlalu besar. Ini adalah perkara biasa di bandar-bandar yang mempunyai kawasan padat penduduk. Tetapi terdapat beberapa faedah yang boleh diperolehi apabila menggunakan reka bentuk rumah terpilih.

Reka bentuk rumah yang selesa akan menjadikan penduduk rumah lebih bersemangat apabila berada di rumah. Kecantikan hiasan rumah juga mampu membuat penghuni rasa seronok berada di rumah sendiri.

Di sini kedua-dua pihak iaitu penduduk rumah dan arkitek mesti bijak, kerana dengan tanah yang terhad mesti tidak akan dapat menyediakan ruang yang cukup untuk semua penghuni rumah atau ruang yang dapat menampung aktiviti yang akan dijalankan. Sudah tentu ini akan menjadi satu cabaran.

Petua untuk memilih reka bentuk rumah biasanya digunakan dengan jenis kediaman 2 tingkat untuk menambah ruang kepada bangunan untuk menjadi agak luas. Tetapi tidak semua rumah membawa konsep 2 tingkat, biasanya akan disesuaikan dengan keperluan penghuni, seperti keperluan bilik tidur atau bilik mandi.

Untuk mendapatkan reka bentuk rumah yang mempunyai elemen estetik tentunya ia  memerlukan usaha keras. Ini kerana ia mestilah harmoni antara ruangan di dalam rumah dan desain interior yang ada di setiap bilik. Sekiranya konsep itu sesuai, maka item yang digunakan secara automatik mesti sesuai dengan bentuk rumah yang tidak terlalu besar. Jika perabot dan komponen sokongan rumah dipilih besar, tentu saja rumah itu akan kelihatan sempit.

Dengan konsep 2 tingkat, tanah yang diperlukan tidak begitu besar tetapi masih dapat menyediakan ruang yang cukup. Dengan konsep 2-tingkat ini akan terdapat 3 bilik tidur, di mana satu bilik tidur utama terletak di tingkat 1 dan 2 bilik tidur yang lain di tingkat 2. Konsep ini sesuai untuk mereka yang sudah berkahwin dan mempunyai anak. Selain itu, di tingkat 1, anda juga boleh menyediakan bilik keluarga yang luas dengan dapur dan bilik mandi.

Tips untuk Memilih Reka Bentuk Rumah dengan Konsep 1 Tingkat

Jika rumah 2-tingkat terlalu menyusahkan untuk anda, maka pilihlah rumah dengan konsep 1 tingkat. Untuk membuat setiap ruang, anda perlu mengambil kira keperluan. Jika anda mempunyai keluarga dan anak, maka mereka mesti diberi bilik sendiri.

Walaupun anda mempunyai lebih daripada dua orang anak, jumlah 2 bilik masih boleh dibahagikan. Anda boleh melakukan ini dengan meletakkan katil besar. Oleh itu, reka bentuk rumah yang menggunakan 3 bilik tidur sudah mencukupi. Itu satu bilik tidur untuk ibu bapa, dan dua bilik tidur untuk anak-anak.

Selain itu, ruang lain boleh digabungkan untuk menjimatkan ruang, seperti ruang makan yang disatukan dengan dapur. Bagi ruang tamu, ia juga boleh dibuat selesa dengan menggunakan perabot yang tidak terlalu besar untuk mengelakkan daripada memakan ruang.

Di samping itu, reka bentuk rumah yang menggunakan 1 tingkat juga boleh terdiri daripada 3 bilik tidur, 1 tempat solat, 1 dapur yang boleh digabungkan dengan ruang makan, 1 beranda dan 1 tempat letak kereta. Atau anda boleh mengatur rancangan untuk rumah anda sendiri yang sesuai dengan keperluan anda.

Rumah ini mempunyai cabaran sendiri bagi mereka yang mereka bentuk. Kerana ketersediaan tanah yang terhad mesti dapat menyediakan ruang yang diperlukan. Oleh itu, adalah penting untuk anda menentukan berapa banyak tanah yang anda ada, dan berapa ruang yang diperlukan untuk rumah anda.

Reka bentuk rumah yang bagus iaitu 1 atau 2 tingkat boleh digunakan, kerana ia menyesuaikan diri dengan keperluan dan selera masing-masing. Pilih reka bentuk terbaik untuk mencerminkan rumah yang selesa.

Klik link ? untuk terus Whatsapp pada kami:

www.wasap.my/60146396776
www.wasap.my/60167356655
www.wasap.my/601114967483

Kunjungi pejabat kami di:
? Lot 1719-A Kg. Parit, Jalan Kubang Kacang Pasir Tumboh, 16150 Kota Bharu, Kelantan.

Waze Saja Untuk Lebih Mudah:
? https://goo.gl/maps/1vRhvD14fJr

*Proses Melukis Pelan & Pinjaman Perumahan Pihak Syarikat Akan Uruskan
*Tertakluk Kepada Terma & Syarat

?’ ????? ??????????? (?) ???. ???.
?????????? ????? ?????? ????
????? ????

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Whatsapp Team D' MARAS