Cara Untuk Peniaga Kecil Dapat Beli Rumah Dengan Mudah | D'MARAS Development

Cara Untuk Peniaga Kecil Dapat Beli Rumah Dengan Mudah

#Wajib Ada Dua Akaun Bank

Pertama, duit bisnes itu harus masuk ke dalam akaun bisnes, bukan akaun peribadi. Bukalah akaun Enterprise dahulu untuk permulaan. Sudah ada pergerakan aliran wang tunai yang selesa, baru naik taraf akaun kepada akaun sendirian berhad.

Selalunya peniaga biasa atau kecil-kecilan cenderung untuk guna akaun peribadi masa mula-mula berniaga kerana itu lebih mudah.

Mungkin anda tidak mempunyai misi dan visi yang besar untuk membuka bisnes yang ada lot kedai yang bertingkat-tingkat akan tetapi sebagai peniaga, sudah pasti akan ada duit masuk dan kita harus bersikap profesional untuk ada akaun berbeza untuk tujuan yang berbeza.

 

#Kepentingan Ada Dua Akaun Berbeza

Kenapa perlunya ada akaun yang berasingan ini? Ini kerana apabila duit masuk ke akaun bisnes, barulah bank percaya bisnes kita buat duit dan berupaya menjana pendapatan yang stabil dan konsisten.

Walaupun pelanggan serah wang tunai di tangan kita pun, kita mesti mendisplinkan diri untuk masukkan duit tersebut ke dalam akaun bisnes dan terdesak mana pun kita sebolehnya jangan gunakan dan sekiranya terguna, sila wajibkan diri untuk ganti dan masukkan balik ke dalam akaun. Jangan biarkan duit itu mereput dalam wallet. Memang akan terpakai guna beli benda lain.

Bila kita ada aliran wang masuk yang konsisten, kita akan ada rekod kewangan yang bagus untuk semakan pihak bank semasa membuat penilaian.

Kalau kita ada duit berkepuk-kepuk hasil menorah ataupun jualan nasi mangkuk tingkat tetapi kita simpan bawah bantal atau akaun peribadi, kita sendiri akan menyusahkan proses pembelian rumah kita akan datang.

Kita mungkin boleh cakap bisnes kita aktif buat duit hari-hari, tetapi bank tidak akan percaya jika duit itu tiada bukti keluar masuk dalam akaun bisnes yang mereka rekodkan.

 

#Contohi Kisah Pemborong Sayur

Ada pemborong sayur di Selayang setiap 2 jam pergi bank masukkan ribu-ribu duit tunai ke dalam akaun syarikat. Ada seorang peniaga tudung, lantik staf jaga booth. Apabila dapat duit jualan, beliau masukkan ke dalam akaun bisnes dahulu.

Barulah dikeluarkan semula untuk bayar komisyen kepada staf.Leceh sedikit tidak mengapa, janji ada bukti duit masuk ke dalam akaun bisnes. Tiap-tiap tahun bank lulus loan beliau untuk beli rumah.

 

#Cara Lain Bank Buat Penilaian

Antara syarat lain bank nak tengok semasa membuat penilaian adalah seperti penyata cukai pendapatan, jumlah tanggungan hutang dan sebagainya.

Jadi, wajib disiplinkan diri anda dahulu untuk masukkan duit bisnes ke dalam akaun bisnes. Walaupun duit jualan atau hasil keuntungan itu adalah kerana titik peluh anda, tetapi anda kena anggap duit itu milik syarikat dan anda adalah pekerja.

Jadi, jangan ambil gaji sendiri ikut suka hati anda tetapi tetapkan amaun tertentu kemudian baru ambil gaji daripada bisnes kita.

Ia dibayar melalui akaun bisnes ke akaun peribadi kita setiap bulan. Gaji itu dicarum KWSP dan SOCSO. Juga dipotong cukai secara berjadual jika gaji kita melebihi RM34k setahun.

Semua ini tertera dalam penyata gaji yang dikeluarkan oleh perniagaan atau syarikat kita. Ia boleh dijadikan dokumen sokongan untuk bank luluskan pinjaman.

Untuk bisnes yang masih dijalankan secara solo, maka kitalah yang perlu uruskan semua urusan di atas.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Whatsapp Team D' MARAS